Kilpailun järjestäminen


Olet rakentanut ensimmäisen koneesi, lentänyt sillä muutaman kerran kaveriasi tai kavereitasi vastaan ja ehkäpä jo hajoittanutkin sen. Mitäs nyt? No, älä ainakaan jää seisomaan ja pyörittelemään peukaloitasi -vaan tee jotakin!


Kilpailut!

Jännittävintä ilmataisteluissa on kilpailuihin osallistuminen. Moni ihminen alkaa voimaan huonosti kuullessaan sanan: KILPAILU! Mutta siinä ei itse asiassa ole mitään pelättävää. Ilmataistelukilpailuissa tavataan muita pilotteja, vaihdetaan kuulumisia, lennetään ja pidetään hauskaa. -Eikä muuta!

Jos osaat hallita konettasi, sinun pitäisi osallistua kilpailuun. Jos onni potkaisee niin lähelläsi saatetaan järjestää kilpailut, johon voit osallistua. Silloin sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin mennä paikanpäälle varusteinesi, kysyä "veteraaneilta" mitä sinun pitää tehdä ja sitten vaan lentämään. Se on todella helppoa!

Jos lähelläsi ei järjestetä mitään kilpailuja, kannattaa järjestää omat. Tämä tietenkin vaatii vähintään kaksi pilottia jotka voivat osallistua kisaasi. Tarvitset myös kaksi henkilöä ottamaan aikaa, kun lennätte. Ei tarvita muita!


Muutama hyvä vinkki

Ilmataistelusäännöt saattavat ensi silmäyksellä vaikuttaa hieman monimutkaisilta. Kannattaa aluksi vain selailla niitä saadakseen suurinpiirteinen kuva miten pitäisi menetellä. Jos järjestät omat kilpailut, ei kannata aluksi mennä täysin sääntöjen mukaan vaan soveltaa niitä. Esimerkiksi sivurajojen poisto voi helpottaa asioita. Jos niitä ei käytetä, et tarvitse kahta sivutuomaria. Toinen sääntö jota voit myös hieman pyöritellä, on konettasi koskevat säännöt. Esim. sinulla on mitat A-K, siiven paksuus ja koneen paino. Voit ihan hyvin unohtaa nämä säännöt ensimmäisessä kilpailussasi. Mutta tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä että mikä tahansa kone voi osallistua, vaan sen on oltava noin 1/12 hävittäjä toisen maailmansodan ajoilta. Mutta kaikki mitat eivät tarvitse olla sääntöjen mukaisia.


Kenttä

Valitsemasi kenttä jossa aiot "kilpailut" järjestää pitäisi olla jokseenkin tasainen ja sen ympärillä ei saisi olla turhan paljon puita tms. Merkitse lennätyspaikalla turvaraja, jonka ulkopuolella lennättäminen on kiellettyä. Tämä on erittäin tärkeää, koska on kyse turvallisuudesta! Yleensä yritämme laittaa turvarajan siten, että tuuli puhaltaa siihen noin 45 asteen kulmassa jommasta kummasta suunnasta. Näin tehtynä voit lähteä lentoon vastatuuleen ja voit myös laskeutua lähes vastatuuleen.

Jos valitset turvarajan paikan, siten että tuuli puhaltaa sitä pitkin, sinun pitää lähteä lentoon turvallisuusrajaa pitkin. Silloin saatat ylittää vahingossa turvarajan. Rajaa pitkin ilmaan noustessa, saattaa streamerisi osua toisen koneen potkuriin, joka on huono sekin. Jos tuuli puhaltaa suoraan turvarajaa päin 90 asteen kulmassa, saat lennokkisi hyvin ilmaan mutta joudut mitä ilmeisimmin laskeutumaan sivutuuleen. Älä koskaan aseta turvarajaa siten että tuuli puhaltaa selkäsi takaa! Ei ole hyvä yrittää lähteä lentoon kun tuuli puhaltaa takaasi.


Tuomarit

Tarvitset tuomareita ainakin ottamaan aikaa ja kirjaamaan lentosi pituudet. Näitä tuomareita kutsutaan pilotti-tuomareiksi. Yksi tuomari voi tarkastella kahta pilottia, jos olet vailla tuomareita. Tarvitset myös päätuomarin, joka ilmoittaa startit jne. Pilotti-tuomari voi toimia myös päätuomarina.

Tuomareilla pitäisi olla jonkinlainen pöytäkirja johon voi laittaa lentoajan, siiman katkaisut, törmäykset, yms. Pöytäkirja voi olla erittäin yksinkertainen ja voit tietysti käyttää tähän mitä tahansa paperia. Mutta, muista aina kirjata tähän kaikki tapahtumat, koska on erittäin helppoa unohtaa mitä on tapahtunut. Varsinkin kun olet toinen kahdesta hävittäjä-lentäjästä jotka lentävät toisiaan vastaan.


Tarvikkeet

Ensinnäkin tarvitset sekuntikellot tuomareille. Melkein mikä tahansa kelpaa koska sallittu heitto on 4 sekuntia. Emme käytä sekunnin sadasosia ilmataisteluissa! Päätuomari tarvitsee myös jonkinnäköisen äänimerkin, ilmoittaakseen lentojen alun ja lopun.

Yksi tärkeimmistä asioista joita tarvitset kilpailussa ovat streamerit. Ne tehdään yleensä kreppipaperista, joka on kestävää, kevyttä ja katkeaa kun sen on tarvis. Yleensä kreppipaperi tulee rullissa, ja mitä ilmeisimmin joudut liimaamaan pari rullaa peräkkäin jotta saat tarvittavan pituuden (12m = 36ft). Tämän jälkeen joudut leikkaamaan rullan oikeaan leveyteen(max 12mm = ½ tuuma). Tämä voidaan tehdä tavallisilla saksilla. Yritä pitää valmiista streamereista hyvää huolta, jotta ne olisivat hyvässä kunnossa kilpailussa. Streamereista saa aikaan helposti ison sotkun, eikä kilpailussa ole tarkoitus selvittää 15 streamerin mahtavaa sotkua.

Kuinka monta streameria tarvitset? No, jos kerrot kilpailuun osallistujien määrän 2,5 niin saat varmasti riittävän määrän. Mutta huomaa, että määrä riippuu siitä kuinka monta kertaa pilotit onnistuvat leikkaamaan streameriasi, säästä (jos sataa), jne. Streamereitten lisäksi tarvitset ainakin hyvän kynän tai spray-maalia jotta voit merkata streamereittesi hännän. On suositeltavaa että merkkaat noin ½ m (2 jalkaa) streamerin kärjestä, jotta näet helpommin onko streamerista leikelty paloja. Kannattaa myös kehittää maahan jonkinlainen mitta, josta näkee streamerin alkuperäisen pituuden.


Yleisö

Jos arvelet että kisoihisi voi tulla yleisöä, tulee tarvittavat turvatoimenpiteet järjestää kuntoon. On erittäin tärkeää, että kukaan yleisöstä ei loukkaa itseään kilpailun aikana! Jotta välttyisit tältä katastrofilta, kannattaa huolehtia siitä että yleisö olisi turvallisen etäisyyden päässä taka-alalla. Merkitse yleisölle tarkoitettu alue vaikkapa narulla tai jonkinnäköisellä turvaverkolla jos sellaisen jostain saat.


Kilpailu

Kilpailuissa kannattaa ottaa rennosti ja pitää huolta että kaikilla (pilotit, avustajat, tuomarit ja yleisö) on hauskaa. Tässä vaiheessa on hyötyä jos olet hyvin varustautunut. Esim. tarpeeksi streamereita, valmiit pistetaulukot, tuomarit valittu etukäteen, jne.

Yritä kertoa muille piloteille kaikki tieto mitä he tarvitsevat tämän tyylisestä kilpailusta. Säännöt, paikka, ja kaikki muu tarvittava info. Ilmoita myös tuomareille mitä heidän pitää tehdä. Sen jälkeen voidaan aloittaa hauskanpito! Oletetaan että järjestämissäsi kilpailussasi teillä on vain yksi taistelu kierrosta kohti (tarkoittaen että on 7 tai vähemmän pilottia). Tämä tarkoittaa että sinulla ei ole ongelmia taistelujen yhteenlaskussa, vaan kisassa kaikki lentävät toisiaan vastaan.

Yritä pitää muutaman minuutin taukoja kilpailujen välissä 7 minuutin valmistautumisajan lisäksi. Ensimmäisissä kilpailuissaan tuore pilotti saattaa tarvita hieman ylimääräistä aikaa koneen korjaukseen, hermojen lepuutukseen yms. Jos joku tarvitsee ylimääräistä aikaa koneensa korjaukseen -anna se hänelle. Mitä useampi kone on samaan aikaan ilmassa sen hauskempaa.


Kilpailun jälkeen

Sen jälkeen kun finaali on lennetty pitää laskea päivän tulokset. Ilmoita voittaja ja pidä jonkinnäköinen palkintojenjako tilaisuus. Kilpailijoille on vähintäänkin ilmoitettava pistemääränsä.

Tämän jälkeen voit lähettää tulokset maasi ACES yhteyshenkilölle. Täytyyhän pudotuksiesi määrän olla tiedossa, eikö?