Hailuoto, Insula Rari Generis

Luontoa ja kansanperinnettä Perämereltä ja sen saarilta

E.I. Merilä

Vol. 1-4 (1996-1999)
Hailuoto, Finland
Edellinen muutos - Last modification: 19.1.1999

Puccinellia phryganodes


Sisällysluettelo - List of Contents

Kansikuva 1999: Rönsysorsimoa (Puccinellia phryganodes) esiintyy vain muutamilla paikoilla Perämeren rannikon suolamailla. Hailuodon eteläosissa kasvaa yli 99% Suomen ja samalla koko Euroopan unionin rönsysorsimoista. Tämä vaatimattoman näköinen rauhoitettu heinä on kadonnut monilta muilta Perämeren rannikon kasvupaikoilta. Hailuodon Isolla matalalla on laajoja kasvustoja laiduntavien merihanhien nykittävänä.


Aiempien vuosien kansikuvat

--

Vuoden 1986 kansikuvassa Hailuodon eteläosassa sijaitsevan Rautaleton kalamökkikylän rakennuksia 1960-luvun asussa. Vuoden 1987 kansikuva oli myöskin otettu 1960-luvun alussa ennen Hailuodon vanhan puukirkon restaurointia, jolloin kirkkorakennus pystylaudoitettiin ja maalattiin punamullalla. Tämä Suomen vanhin käytössä ollut puukirkko paloi 1960-luvun lopussa.

Puccinellia phryganodes

Vuoden 1998 kansikuvassa on hauta Sanskerissa (Sandskär), Haaparannan edustalla Ruotsin puolella olevalla saarella. Sanskeri oli aikoinaan hailuotolaisten silakanpyyntipaikka läheisen Malurin (Malören) tapaan. Saarilta löytyy edelleen runsaasti merkkejä luotolaisten siellä harjoitamasta kalastuksesta. Vuoden 1999 kansikuvana on muutamilla Hailuodon suolamailla kasvava rauhoitettu rönsysorsimo.


Copyright; tekijällä.
Hailuodon kunnan kirjastolla on oikeus tulostaa yksittäisiä tiedostoja asiakkailleen ja periä niistä tavanomainen kirjaston kulukorvaus.

*päivämäärä-merkintä kertoo hetken, jolloin kirjoitukseen on tehty viimeisin lisäys tai muu, kuin kieliasua tai "taittoa" koskeva muutos.

eikka@merila.org