Käytössä olleita ja ehdotettuja linnunnimiä

1996: Käytössä olleita ja ehdotettuja linnunnimiä. Liite kirjoitukseen: Merilä, E.I. Kun mennyt sukupolvi linnunnimiä uudisti. -Hailuoto, Insula Rari Generis, Vol 1. http://www.netppl.fi/~eikka/linni3.htm

Vakituisesti Suomessa tavattavista linnuista lähes kaikki saivat nykyiset nimensä viimeistään vuoden 1950 nimistömuutoksessa. Vuoden 1992 nimistömuutoksessa kajottiin lähinnä vain satunnaisvierailijoihin ja uuteen lajistoon, jolloin mm. yleistyneestä partatiaisesta tuli viiksitimali. Kaiken kaikkiaan luonnontieteen merkkimiesten edestakainen kissanhännänveto on vaikuttanut melkoisesti nimistön hailahteluun. Äärimmäisessä tapauksessa vasta vuosiluvusta voi päätellä onko tekstissä mainittu mustavaris nykyinen mustavaris vai nokivaris. Osa vanhoista nimistä poikkeaa nykyisin käytössä olevista niin täydellisesti, että ilman tietoja nimistömuutoksista lajin oikeaan osunut tulkinta on mahdotonta. Tieteelliset nimet ovat käyneet läpi lähes yhtä suuren muutoksen, joten niistäkään ei aina suurta apua heltiä (ks. Nylander 1856).

Muutosten vuodet

Seuraavan kappaleen luetteloon vuosisadan alkupuoliskon nimistöstä ei ole otettu mukaan lajeja, joiden nimi on pysynyt koko ajan samana tai on muuttunut vain yhdyssanan kirjoitustavan osalta. Satunnaislajeista on mukana vain nimiltään erikoisimmat.

Vuoden 1992 nimistömuutosta ei ole otettu mukaan seuraavaan listaan, jonka lajeista se koskettaa vain kesykyyhkyä, josta tuli 1950-luvun kansakoulussa kaikkien riittävän iäkkäiden mieleen iskostettu kalliokyyhky (Anonyymi 1992). Kaikkiaan muutettiin 146 Länsipalearktisella eliömaantieteellisellä alueella tavatun lintulajin nimeä. Nimenä useimmille tutusta kanarialinnusta tuli kanarianhemppo ja fregattilinnusta keisarikaappari.

Nimet kierrätyksessä

Kauniit linnunnimet: lörppösorsa, tuonenkurki, herna ja poutahaukka tuntuvat nimistöuudistuksissa painuneen lopullisesti manan majoille, mutta monet muut kertaalleen poistetut nimet ovat kiertäneet uudelleen käyttöön.

Kirjallisuus

Kirjallisuutta kansanomaisten nimien keräämisestä ja nimistökeskusteluista


eikka@netppl.fi