Hailuodon palveluja

Liikenne

Linja-autoliikenne: Aikataulut 10.8.1998 - 6.6.1999 Koskilinjat Oy

Lauttaliikenne: OULUSEUTU-PANORAAMA/Hailuoto

Hailuodon taksit: Haapala puh. 8100673, Viitaluoma puh. 8100777

Kesällä liikenne saareen sujuu joustavasti kahdella autolautalla. Talvella Hailuotoon on jäätie ja lautta kuljettaa raskasta liikennettä harvennetulla aikataululla. Kuva Oulunsalon puolelta. Valok. E. Merilä.

Jäätie 5.1.1999 Hailuodon ja mantereen välillä ei ole vielä jäätietä tai liikennettä jäällä.

Vuonna 1998 varsin huomattava osa kevyestä autoliikenteestä kulki ainakin 1. tammikuuta lähtien jo jäälle muodostuneella koloisella ajouralla. Tammikuun lopussa avattiin jäätie virallisesti ja sillä oli 4.2.1998 50 km/h nopeusrajoitus ja 3 tonnin painorajoitus. Helmikuun lopulla painorajoitus nousi 4,5 tonniin. Rannoille nousseen luodeveden takia virallinen tie oli välissä muutamia päiviä suljettuna. Tie oli kaksikaistainen (kumpaankin suuntaan oma tiensä) ja erittäin hyväkuntoinen. Kumpaakin tietä pitkin risteilevä umpeen jäätynyt railo kertoi siitä, että rajoitusta painavammatkin ajoneuvot ovat käyneet tiellä. Hurjastelu tasaisella jäätiellä voi tulla kalliiksi, sillä nopeusrajoituksia valvotaan jäälakeudellakin. 11.4. 1998 Jäätie oli edelleen loistavassa kunnossa ja sillä on 4,5 tonnin painorajoitus. Säiden lämmitessä rannat pehmennevät nopeasti. Jäätien eteläpuolella näkyi suuri railo, jossa railon reunat ovat pureutuneet ristiin.

Kirjastopalvelut

Hailuodon Peruskoulu ja Kirjasto

Kirjavalikoima on paikkakunnan kokoon nähden mittava. Lisäksi kirjastolla on merkittävä kokoelma Hailuodossa vaikuttaneiden taiteilijoiden töitä. Viereisen urheiluhallin eteissalissa on Marjatta Hanhijoen Aito Helmi-teos, jota esitellään tarvittaessa. Kirjaston edessä on v. 1997 pystytetty Reijo Hukkasen Majakka-veistos. Taidetta on sijoitettuna myös kunnan muihin kiinteistöihin. Kirjastossa järjestetään useita näyttelyjä vuosittain ja kotiseutuvitriinissä esitellään paikallisen askartelun tuloksia tai paikallisesti merkittävää esineistöä ja asiakirja-aineistoa.

Kotiseutuhyllyssä on Hailuotoa käsittelevää kirjallisuutta. Kirjastolla on oikeus tulostaa mm. Hailuoto, Insula Rari Generis:n bibliografiaa asiakkailleen normaalia kirjaston korvausta vastaan. Kirjastosta löytyy myös edesmenneen opettaja J. L. Suomelan kokoelma Hailuoto-aiheisista lehtiartikkeleista. Kirjastoon on taltioituna myös nuorempaa lehtileikemateriaalia.

Kuva. Koulukeskuksessa sekä kirjasto, että peruskoulun ala-aste toimivat peruskunnostetuissa vanhoissa tyylikkäissä puurakennuksissa. Muuten koulukeskuksen rakennuskanta on tyyliltään kirjavaa. Valokuva ala-asteen rakennuksesta. Valok. E. Merilä.

Oulun yliopiston Perämeren tutkimusaseman Marjaniemen toimitiloissa on biologinen kirjasto, jossa on on kohtalaisen hyvin edustettuna tärkeimmät suomalaiset luonnontieteelliset julkaisusarjat.

Yksityiset Hailuoto-kokoelmat. Huomattava osa Hailuoto-tietoudesta on opinnäytetöissä ja tutkimusraporteissa, joista kopioita on tehty vain muutamia kappaleita. Täydellisimmillään tämä tietous kuten myös saaresta julkaistujen tutkimusartikkelien kopiot tai eripainokset ovat muutamissa yksityisissä kokoelmissa. Samoin Hailuotoa käsitteleviä lehtileikekokoelmia on useilla saarelaisilla ja saaren kesäasukkailla.

Majoitus ja matkailupalvelut

Ravintola Ailasto Vanhaan Kaartotien kansakoulurakennukseen sijoitettu persoonallinen Ravintola Ailasto vietti kesällä 1997 samojen ravintoloitsijoiden ylläpitämänä 25 vuotisjuhliaan. Vaikka ravintola onkin lähinnä luotolaisten rentoutumispaikka se on esimerkiksi Siikajoen Karinkannassa asuville linnuntietä lähin ravitsemusliike. Takavuosina Siikajoelta olikin meren selän yli yksityinen jäätie Hailuotoon mm. ravintolaliikennettä palvelemassa. Ravintolapalvelun lisäksi Ailastolla on tarjottavana myös majoituspalveluja. Valokuva ravintoloitsijan.
Maatilamajoitus Heikkinen

Kuva on muokattu matkailumainoksesta yrittäjän luvalla. Alkuperäisen kuvan piirtänyt M. Niemelä.

Maatilamajoituksen yhteydessä on nähtävillä myös kotimuseo. Hailuodossa on näitä yksityisiä museoita ainakin kaksi muutakin, joita erityistilanteissa näytettäneen myös vierailijoille. Lisäksi on kunnan virallisena käyntikohteena Kniivilän talomuseo.

Ranta-Sumppu Marjaniemen eteläpuolella on paikkakunnan suurin majoituspalvelujen tarjoaja. Ranta-Sumpun matkailupalveluja mainostavia tekstejä löytyy hakukoneen avulla useilta Internet-sivuilta, ja tähän niitä ei ole katsottu aiheelliseksi kerätä liitteeksi.

Kahvilapalvelut

Reimari Baari: Olut- ja grilliruokapaikka keskellä kylää. Baarissa hoidetaan Hailuodon veikkaus/on line-toiminta. Avoinna sunnuntaista torstaihin klo 9.00-23.00 ja perjantaina sekä lauantaina 9.00-02.00. Yhteydenotot puh. 08-8100390. Baari toimii samassa rakennuksessa kuin M. A. Nummisen vieraillessa "Baarien mies" kirjaa tehdessään, mutta täysin uusissa tiloissa. Professori Osmo Koskelainen on kerännyt osan sosiologisesta aineistostaan laajaan Hailuotoa käsittävään julkaisusarjaansa Reimari Baarissa ja varhaisempi baarin pitäjä Sisko Haapala on julkaissut baarielämästä kirjan "Vaikeat haikeat vuodet".

Muita kahvipaikkoja ovat Huikun lauttasatamassa, huoltoasemalla, kylällä grillissä, leipomon myyntitiloissa ja Marjaniemen kalasatamassa sekä nuorisoseuralla Hailuotoseuran kesämyymälässä. Osa paikoista on avoinna vain kesäaikaan.

Pankkipalvelut ja posti

Pankkipalveluja saaressa hoitaa Hailuodon Osuuspankki. Pankkiautomaatti kuuluu myös palveluihin. Postipankki on lopettanut toimintansa ja postipalvelut hoitaa toinen kylän kaupoista. Postin palvelupisteen edessä oleva postilaatikko tyhjennetään maanantaina-perjantaina kello 17.

Hailuodon terveysasema

Kuntakeskuksessa. Puhelin 08-8100419.

Kaupat

Keskikylällä on kaksi myymälää, toinen yksityinen (postipalvelut) ja toinen osuusliike Arinan.

Sähköpostiosoitteet ja luotolaisten kotisivuja

Hailuotolaisia sähköpostiosoitteita
Hailuoto, Insula Rari Generis
Masan kotisivu!! JANI RANTASUO The home page of Timo Ranta Villen PÖLIJÄ Homepakki Citizen:Esko Ruonala Jussi's homepage peten kotisivu Antti Korpela MERILÄ .ORGanized Tervetuloa Liisan kotisivulle Tervetuloa Riinan kotisivulle! VESPEN IKIOMA KOTISIVU!!!

Yleistä tietoa saaresta

Kunnan tiedotteita
OULUSEUTU-PANORAAMA/Hailuoto


Saari veneilykohteena index

1. Marjaniemen vierassatama
2. Sunikarin venesatama
3. Pöllänlahti, laituri luonnonsatamassa
4. Ulkokarvo, vanha Hailuoto-laivan laituri
5. Huikku, kalasatama autolauttalaiturin vieressä.
6. Potinlahti, luonnonsatama, jossa laituri.

Vain kolmeen Hailuodon venesatamista, joissa on rakenteita, johtaa reimaroitu väylä. Muihin saapuminen edellyttää paikallistuntemusta.

Uimarannat Suurin osa Hailuodon rannoista on loivasti viettäviä ja sopiville uimavesille joutuu kahlaamaan pitkiäkin matkoja. Hiekkapohjaisilla matalikoilla kahlaaminen on kuitenkin vaivatonta ja tyvenellä säällä matala vesi lämpenee auringonpaisteessa, vaikka syvemmällä merivesi olisikin viileää. Toistaiseksi rauhallisia rantoja, joissa pääsee uimaan väentungoksen ulkopuolellekin, on saaressa runsaasti.

Suosittuja uimapaikkoja ovat Pöllän nokan eteläpuoli, Sunikarin kalasataman vierustan dyyniranta ja Marjaniemen-Ranta-Sumpun alue. Saaren järvien veden laatu ei enää ole uimiseen houkuttelevaa. Samoin itse Pöllänlahti on käynyt uimapaikkana kelvottomaksi.

Sopivia kävelyreittejä Toistaiseksi Hailuodossa on ollut maastoon merkittynä kävelyreittinä vain pitkähkö Marjaniemen luontopolku, jota ei ole hoidettu enää vuosikausiin. Alkujaan luontopolkuesitteet olivat mm. leirikoulutuksen käyttöön tarkoitettuja ja hyvin tietopainotteisia. Uusimmissa Marjaniemeen sijoitetuissa tauluversioissa informaatiota on kevennetty tavallista matkailijaa paremmin palvelemaan yleisbiologiseen suuntaan. Pitkän polun viehättävyyttä on vuosien saatossa myös rapistaneet monet metsänhakkuut.

Tekeillä olevassa Oulun kaupunkiseudun virkistys- ja vapaa-ajan alueiden suunnitelmassa (VIVA-projekti) on Hailuotoon kaavailtu useita pyöräilyyn ja kävelyyn soveltuvia reittejä, joiden varrelta löytyy niin luonto- kuin kultuurihistoriallisesti mielenkiintoisia kohteita. Suuri määrä uusia ja vanhoja kunto- ja elämysliikuntaan soveltuvia kujanteita on mm. Järven takana ja Salmenrannan alueella. Tekeillä olevan suunnitelman kulttuuriympäristöreitit tulevat kulkemaan mm. näillä alueilla.

Hiihtomaastoja Murtomaahiihtoon hyvin soveltuvaa maastoa on erityisesti saaren pohjois- ja länsiosan harjanteisessa maastossa. Erittäin hyvä käyntikohde hiihtelyyn ja mäenlaskuun on Hyypänmäellä, jossa on saaren korkein paikka. Hyypällä on urheiluseura Hyrskyn maja, jota ainakin ajoittain on vuokrattu mäkimaastossa vierailevien lämmittelypaikaksi. Hyypällä oleva Pakopirtinrotko esitellään toisaalla saaren nähtävyyksien yhteydessä. Ojakylässä Hyypän ja Ravintola-Ailaston lähimaastossa on valaistu hiihtolatu. Hailuoto on myös sopiva pitkän hiihtoretken kohde. Sopivassa myötätuulessa vaikkapa matka Raahesta Hailuotoon saattaa sujua leppoisasti. Keväisillä jäillä hiihdellessä rantojen luojevedet tekevät vain harvoin haittaa. Merkittävin hiihtotapahtuma saaressa on Hailuodon ympärihiihto.

Urheilupaikkoja http://www.hailuoto.oulu.net/nltoimi/

 • Valaistu latu
 • Tenniskenttä
 • Jääkiekkokaukalo
 • Urheilukenttä
 • Liikuntahalli ja kuntosali
 • Ratsastusmahdollisuudet Maastoratsastusmahdollisuuksia tarjoaa tällä hetkellä yksi yrittäjä. Hiekkaisilla kankailla risteilevät vanhat metsätiet ovat mitä oivallisimpia ratsastuspaikkoja.

  Pöllän luonnonlentokenttä Koneiden ohjaus Pöllän luonnonlentäkentälle tapahtuu Oulun lennonjohdon kautta. Parhaimmillaan luonnonlentokentän eksotiikasta ovat nauttineet ne pienkoneen omistajat, jotka ovat pystyttäneet telttansa lähes koneensa siiven alle. Venesatama ja sopiva uimaranta ovat vähän matkan päässä. Kylälle kentältä on matkaa kuutisen kilometriä.

  Moottorikelkkareitit Hailuodon Moottorikelkkailijat ovat merkinneet saareen kelkkareitistön, jolle ei ole toistaiseksi tehty virallista retkeilyreittitoimitusta. Reitiltä on yhteys mm. paikkakunnan huoltoasemalle ja sen varressa on Nuottajärvellä taukoiluun sopiva kota. Myös Kirkkosalmen lintulato sattuu aivan reitin tuntumaan.

  Metsästysmahdollisuudet Suurin osa saaren metsästysmaista on vuokrattu Hailuodon Metsästysseuralle. Saari on vuosikymmenien ajan ollut suosittu vesilinnustuspaikka. Vesilintujen pyyntiin oikeuttavia päivä- tai kausilupia myydään useissa palvelupisteissä. Luvan mukana sorsastaja saa selosteen kulloinkin voimassa olevista rauhoitusalueista ja Metsästysseuralle vuokraamatta olevista maista, joilla sorsastamiseen lupa ei oikeuta.

  Kalastusmahdollisuudet Lupia Hailuodon kalastuskunnan alueelle myydään paikallisessa Osuuspankissa. Ulkopaikkakuntalainen joutuu tyytymään viiden verkon käyttöön, mutta paikkakuntalaisille verkkomäärä on rajoittamaton. Hyviä uistelupaikkoja, joissa haukisaaliit saattavat olla runsaitakin, on mm. Kirkkosalmella.

  Rakennetut luontoretkikohteet

  Kuva. Hailuodon Kirkkosalmen ns. Uuden sillan eteläpuolella oleva lintutorni on rakennettu myös rullatuolikäyttöiseksi. Kesällä 1997 aiemmin rakennetun lintutornin viereen valmistui ruokailutasanne ja käymälä. Paikalta lähtee lankkupolku Kirkonkarien lintuladolle. Paikka on keväällä yksi parhaista kotkien ja piekanoiden muuton seuraamispaikoista Oulun seudulla. Myöhemmin viereisen selän sulaessa saarelle tyypillinen vesilintulajisto on näytteillä ennen rannoille hajaantumistaan. Valok 1997 keväällä E. Merilä.
  Kuva. Kirkkosalmen Kirkonkarien lintulato kesällä 1997 vähän ennen valmistumistaan. Ladolle johtaa ruovikoiden lävitse lintutornilta lankkupitkos. Tarkoituksena on mahdollistaa luonnosta kiinnostuneiden pääsy laajojen ruovikkojen keskelle aivan pesivien merihanhien, pulputtavien viitasammakoiden ja töräyttelevän kaulushaikaran tuntumaan. Valok. E. Merilä.

  Viinikanlahden katselulava ja sille johtavat pitkokset valmistuivat syksyllä 1998. Nähtävänä on lähinnä lahdella runsaslukuisina parveilevat vesilinnut. Soveltuu erityisesti aamulla ja päivällä tapahtuvaan lintujen tarkkailuun. Illalla vastavalo on haittana.

  Syökarinlahti: Tammi-maaliskuussa 1998 lahden etelärannan koivikkosaarekkeeseen pystytettiin lintutorni, jolle johtava polku pitkoksineen viimeistellään kevään kuluessa. Vanha rankalato on kunnostettu lintutornin tuntumaan sateensuojaksi ja evästelypaikaksi. Viitasammakot, merihanhet ja kaulushaikara kuuluvat tämänkin luontokohteen lajistoon. Lähialueen lehtimetsistä löytyy vielä rippeitä 1950-luvulle jatkuneen niitty- ja laiduntalouden merkeistä. Syökarinlahti on suosittu sorsastuspaikka. 1980-luvulla tehdyt reuna-alueiden ojitukset ovat kaventaneet tämän ruovikkoisen lintujärven rantaniittyjä.

  Syökarinlahti ei kuulu suojeluohjelmiin kuten muut kohteet, joihin on tehty luontoretkeilyä palvelevia rakennelmia. Lintujärvi olisi täyttänyt niin valtakunnallisen lintuvesiohjelman kuin Natura-2000 ohjelmankin kriteerit. Monille lintuvesiohjelman (1981-1982) rajauksille Hailuodossa on tunnusomaista paikallistuntemuksen puute alkeellisissakin asioissa. Natura 2000-ohjelman rajausehdotuksia tehtäessä raportoitua tietoa lintuvesistä on ollut runsaasti käytettävissä ja julkaisematonta tietoa olisi ollut helposti ostettavissa. Siten se, että Natura-2000 ohjelma tulee siunaamaan osan vanhoista lintuvesiohjelman heikkouksista on Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskukselta tai ympäristöministeriöltä täysin tietoinen teko.

  Isomatala-Isohärkäsäikkä luonnonsuojelualue: Alueen hoito- ja käyttösuunnitelman luonnoksessa on kaavailtu alueelle sijoitettavaksi useita lintujen ja muun luonnon tarkkailuun soveltuvia lintutorneja muine palveluineen. Hankkeiden tulevaisuus ratkennee vuoden 1998 kuluessa. Toistaiseksi alueella on asiaton liikkuminen kielletty lintujen pesimäaikana. Nykyisen tyyppinen rajoitus on vain osalla laajaa aluetta biologisesti perusteltua. Suojelualueella on mm. viimeinen merkittävä uhanalaisten kiljuhanhien kevätmuuton aikainen levähdyspaikka Suomessa.

  Museot ja kokoelmat

  Kniivilän talomuseo Kunnan virallinen kotiseutumuseo on päätien molemmin puolin sijaitseva Kniivilän taloryhmä. Alkuperäisten rakennusten lisäksi paikalle on tuotu useita muita rakennuksia toisaalta saaresta ja esineistöä on kohtalaisen runsaasti. Kesällä vilkkaimpaan turistiaikaan museota esittelemään on palkattu koululaisia. Monien muiden suomalaisten kotiseutumuseoiden tapaan vuotuiset kävijämäärät ovat olleet pienehköjä.

  Kuva. Kniivilän talomuseon rakennuksia on päätien molemmin puolin. Valok. Antti Prokkola.
 • Yksityisiä kokoelmia Aiemmin mainitun Maatilamajoitus Heikkisen kokoelmien lisäksi saaressa on parikin yksityiskokoelmaa, joita on sopimuksen mukaan tai poikkeustilanteissa esitelty myös vierailijoille.
 • Vuotikan kotimuseo: Eino Vuotikan perustamaa useaan aittaan sijoitettua kotimuseota ylläpitävät poikansa Jussi ja Tapio Vuotikka. Kokoelmissa on hyvin järjestettynä ja esille pantuna runsaasti hyväkuntoista, lähinnä omasta talosta peräisin olevaa talonpoikaista esineistöä. Kokoelmia voidaan esitellä vierailijoille sopimuksen mukaan. Yhteydenotot: Jussi Vuotikka, puh. 08-8100683 tai 040-5068186.
 • Merilän käytöstä poistettujen tavaroiden kokoelma: Lähinnä omasta (Lesken) talosta peräisin olevaa eri ikäistä käytöstä poistettua tai harvoin käytössä olevaa maatalous-, kalastus- ja kotitalousesineistöä teemoittain navettaan ja puojiin kasattuna. Kuvaavaa esineille on se, että monet ovat olleet aikansa hylättynä kokien menneiden vuosikymmenten aliarvostuksen, joka on jättänyt niihin jälkensä. Sattumanvaraisesti esineistöä on esitelty myös vierailijoille - yhteydenotot eikka@merila.org tai puh. 08-8100418. Selosteita on vain niiden esineiden ja asiakirjojen osalta, jotka ovat olleet muualla näyttelyksi (Sota- ja pula-ajan asiakirjoja ja esineitä) järjestettynä.

  Kokoustilat Eksoottisen jäätien tai mielenkiintoisen matkaelämyksen antavan lauttayhteyden mantereeseen yhdistämä Hailuoto on vaihtelua antava paikka pienten konferenssien tai kokousten järjestämiselle. Aiemmin lueteltujen matkailuyrittäjien palvelujen lisäksi kokoontumistiloja on löydettävissä myös seuraavista paikoista:
 • Hailuodon kunta: Urheiluhalli ja Aito Helmi - sali.
 • Oulun yliopiston Perämeren tutkimusasema. Pienen salin lisäksi myös majoitus ja saunatiloja.
 • Hailuodon Metsästysseura, ampumaradan maja. Kokoushuone ja saunatilat.
 • Hailuodon Nuorisoseura. Suuri sali näyttömöineen ja kahvitteluhuone keittiöineen.
 • Hailuodon nähtävyydet Hailuodon luonto- ja kultuurihistorialliset kohteet eivät hevin aukene satunnaiselle matkailijalle. Toistaiseksi esittelymateriaalia ei juuri ole ja asiantuntevien esittelijöidenkin saantimahdollisuudet ovat rajalliset. Aika näyttää päädytäänkö Luodonkin esittelyssä biologian oppikirjojen toistamiseen ja matkailumainosten kliseisiin.


  eikka@merila.org