Harri Nieminen 061199 v1.01

Tee itsellesi toimiva retkisaha

Miksi päädyin tekemään tämän sahan?

Retkelle otettavan sahan pitää olla reilunkokoinen kunnon työkalu, eikä mikään lasten lelu. Tämän takia retkisahana on tähän asti palvellut perinteinen kaarisaha. Kaarisahan ärsyttävin ominaisuus on sen huono pakattavuus rinkan tai repun matkaan. Kaari jää sojottamaan pakkauksen ulkopuolelle ja tarttuu helposti puiden oksiin. Lisäksi saa olla tarkkana ettei kaari putoa kiinnityksistään. Perinteinen purettava pokasaha on helppo kuljetettava kuljetuspussissaan.

Harkitsin pitkään alumiinisen Trailblazer sahan ostoa, mutta sitten silmiini osui rautakaupan alennusmyynnissä 620 millisiä pokasahan teriä hintaan 10 markkaa/kappale. Ostin kaksi, sillä ei vara venettä kaada.

Sahaa ei tarvinnut juurikaan suunnitella, sillä mallihan on kansanperinnettä parhaimmillaan.

Omatekoinen pokasaha


Perinteisen pokasahan etuja ovat sen helppo pakattavuus kapeaan kuljetuspussiin, miellyttävä materiaali kylmällä säällä, hinta itsetehtynä ja paino.

620 milliselle terälle mitoitettu sahani painaa tasan 700g. Vertailun vuoksi esim. 450 millin terällä varustettu alumiininen Trailblazer painaa 620g (lähde Globetrotterin katalogi) huomattavasti vaatimattomammasta koostaan huolimatta. Sahan painoa voisi vielä vähentää jättämällä pois lisäkahvan, joka ei ole aivan välttämätön.

Sahan päämitatTyössä tarvittavat materiaalit:


Työssä tarvittavat työkalut:


Työvaiheet


Puuosien vahvistamiseksi laminoin puuosat kolmesta liuskasta. Eli sirkkelöin aihioita varten kolme kappaletta n. 45*12*(aihion pituus) kokoisia liuskoja. Höyläsin liuskat ja liimasin ne Araldit-liimalla yhteen. Liiman kuivuttua höyläsin aihiot poikkileikkausmittaan 42*30.


Sahasin pääpuiden alapäihin halkiot terää varten. Kahvan puoleisessa pääpuussa halkiosta tuli pitkä, joten sovitin ohuen viilunpalasen halkioon kahvan kohdalle ja liimasin sen halkioon.


Mittasin pääpuihin välituen keskilinjan paikat. Lovesin sahalla ja taltalla pääpuihin välituen paikallaan pitävät lovet. Tämän jälkeen asensin sokkaruuvit terään ja asetin terän pääpuihin paikalleen. Asetin välitukiaihion pääpuu/terä-yhdistelmän alle. Kun olin saanut asteteltua pääpuut mieleiseeni kulmaan suhteessa välitukeen, piirsin välitukiahioon viivat sahausta varten.


Ennen kuin sahaat välituen päät, sinun on ehkä hyvä katsoa liitosta esittävä kuva tarkemmin. Välituen päihin tein kuvan esittämän "ulokkeen", jonka tehtävänä on pitää välituki paikallaan sahatessa. "ulokkeille" tein urat pääpuihin taltalla.


Sahan heikoin kohta on edellä kuvatun liitoksen kohdalla. Vahvistin pääpuita liimaamalla palat vaneeria kummallekkin puolelle pääpuita.


Tässä vaiheessa saha alkaakin olla jo melko valmis. Sahasin ja höyläsin osat lopulliseen muotoonsa niin, että osat istuvat käteen ja sain painon minimoitua. Sitten vuolin ja hioin pääpuiden yläpäihin urat kiristysnarua varten. Lopuksi tarvitaan vielä kiristysnaru ja n. 200 mm pitkä pinna, jolla kiristysnaru lukitaan paikalleen.Katso myös mitä muita retkeilyvarusteita voi rakennella omatoimisesti:


Yhteystiedot

Voit lähettää minulle postia osoitteeseen: harri.nieminen@na.netppl.fi

tai julkista keskustelua voimme käydä uutisryhmässä sfnet.harrastus.retkeily, jota seuraan säännöllisesti.

***
Tästä pääset takaisin kotisivulleni.