PTV-01 Modifikaatioita

Jouni Verronen, oh8ro 2004


Kohinasalpa

Seuraavalla muutoksella voi haluttaessa ohjata kohinasalpaa suoraan busy-signaalilla.

Radio-osasta saadaan busy-signaali, joka perustuu kohinaan ilmaisimella ja toisaalta audiotiellä on fettikytkin, jolla audion voi panna päälle/poikki komentosanan bitillä. Mutta suoraa kytkentää, jolla busy-signaali ohjaisi kytkinfettiä ei ole.

Se on kyllä helposti tehtävissä. Alla oleva kuva esittää erästä toteutusta. Signaalin ollessa päällä busy nousee ylös ja vastaavasti transistorin kollektori kuvassa menee alas, jolloin AF-kytkimenä toimivan fetin Q208 (full.pdf) hila on alhaalla ja fetti edustaa varsin pientä resistanssia signaalitiellä. Vastaavasti jos RF-signaalia ei ole, on busy alhaalla ja fetti estossa. Mittasin erikseen fetin toimintarajat. Se meni tukkoon, kun hilalla oli n. +1.0 V maahan nähden ja oli täysin auki n. +2.5 V jännitteellä.

Siten merkkiledi kestää olla sarjassa kollektorilla. Signaalin päälletulo on kohtalaisen siisti, mutta jonkin verran ropsahtaa kytkinfetin mennessä tukkoon. Kokeilin pikaisesti ohjauksen hidastamista, mutta ei paljon kummennut.

Kytkinfetti Q208 on RX:n audioasteet käsittävällä reppulevyllä, ja sen alapuolella. Ja reppulevy on juottamalla kiinnitetty, joten sitä on hankalahko irroittaa. Nyt kuitenkin fetin hilalle kytketty diodi Q207 on aivan levyn reunassa, joten sen katodille on mahdollista sivulta juottaa kytkentälanka. Liittimellä J3 on pinni 2 vapaa, joten fetin ohjauksen voi tuoda siististi ulos sen kautta.

Käytettäessä tätä suoraa kohinasalvan ohjausta on komentosanan Q8 oltava 0.

Jatkuvat säädöt

Äänitasoa ja busy-signaalin kynnystä säädetään pintaliitostrimmereillä. Voisi tuoda kunnon potikat etulevyyn amatöörikäytössä. Trimmerit ovat levyn yläpuolella ja melko hyvin käsillä.

Alipäästö

Simuloin vähän TX:n output piirejä ja alipäästöä. Kelat ovat kaikki samanlaisia: 3.5 kierrosta, sisähalkaisija näyttäisi olevan 2.5 mm ja lanka 0.65 mm. Induktanssiksi voisi arvioida n. 24 nH. Jos näillä arvoilla katselee suodatinta, niin 2. harmonisella 290 MHz:llä ei ole paljon vielä vaimennusta ja sovitus on huono 150 MHz alapuolella (H-versio).

Kondensaattorit ovat 0603 kokoa, joita kaikki eivät ole tottuneet tinaamaan. Ja jos laajoihin muutoksiin menee, niin silloin pitäisi mielellään olla pyyhkäisevää mittakalustoa. Yritin katsoa, voisiko millään pienellä komponenttimuutoksella saada alipäästöä paremmaksi 145 MHz:llä.

Seuraavia muutoksia voisi kokeilla:

C68:n joka on aivan antenniliittimessä voisi muuttaa 27p langalliseksi kerkoksi. Kapasitanssin lisäys tässä pisteessä parantaa sovitusta 145 MHz:llä. Jos sarjainduktanssi on n. 10 nH, tulee imua 2. harmoniselle. Jos C62:n muuttaa 3p -> 5p6, painuu 3. harmoninen lisää. Vaihdoin C68:n 27p:ksi. Kokonaishyötysuhde parani 28% -> 34% (145 MHz, 5.0 W). Trimmeriä on vähän vaikea saada mahtumaan, vaikka voisi olla hyvä siinä paikassa. 2. harmonisen taso ei paljon muuttunut.

Takaisin


Back to the FrontPage