Valosysteemit

Sivun sisältöä muutettu viimeksi 2.7.2003.

Tältä sivulta löydät pintapuolista tietoa erilaisista valotehosteista. Sivun alalaidassa on lista budjettihintaisista tehosteiden valmistajista. Ja kuten kaikilla muillakin sivuillani, tälläkin sivulla saattaa ilmetä epäselvyyksiä joidenkin asioiden suhteen. Siksi pyydänkin ilmoittamaan sähköpostitse mahdolliset ongelmakohdat. Valosysteemien toimintaa ja eroja ei ole vaikea hahmottaa ja oppia tunnistamaan.

Valolaitteiden tyypit

PAR-valot

Vuodelta miekka ja kirves (TM) oleva valo, jossa on vain normaalin kattovalaisimen näköinen hehkulamppu metallikehyksin. Näiden valojen toiminta perustuu kirkkauden muutoksiin (päälle/pois + mahdollisesti himmennys). Ihme ja kumma, kysessä on vieläkin erittäin suosittu tehoste. Tyypillisiä valotehoja ovat 80 W (PAR38), 300 W (PAR56) ja 500-1000 W (PAR64). Ohjaus tapahtuu valo-ohjaimella, joka pystyy käsittelemään resistiivisiä verkkojännitekuormia (eli esim. DMX-ohjain ei sellaisenaan kelpaa). Liikkuvalle DJ:lle paras mahdollinen kannu (yleensä PAR56) on pienikokoinen ja kevyt. Halpa hintakin on tärkeä, sillä nykyään kannuilla ei siis tosiaankaan ole diskokäytössä mitään suurta merkitystä. Bändikäytössä PAR-valot sen sijaan ovat toistaiseksi korvaamattomia. PAR38-valoissa on yleensä valmis väri, muihin malleihin tulee laittaa tarvittaessa värikalvot. Värisuodin maksaa muutaman euron kappaleelta, ja virtajohto kuuluu valaisimen hintaan. Yleisimmät värit ovat keltainen, vihreä, sininen ja punainen, mutta myös muita värejä ja sävyjä tehdään.

Flower-valot

Valotehoste, jossa polttimen säteilemä valo johdetaan peilien, gobojen ja suotimien kautta linssin läpi tanssilattialle. Tällaisella tehosteella on siis monta valojuovaa. Juovien värit saattavat olla kiinteä, jos värit ovat peilikiekossa kiinni. Jos peilit, gobot ja suotimet ovat erilliset, värit voivat vaihtua musiikin tahdissa, kuten myös kuviotkin. Vanhemmat flower-tehosteet (1980-luvulta) eivät juurikaan innosta, koska niissä on kiinteät värit ja heikko valoteho. Hyvässä flower-tehosteessa on dichroic- tai muu vastaava suodintyyppi, joka ei pimennä valovoimaa puoleen. Polttimen on hyvä olla kestävä (yli 300 tuntia). Ohjaus on yleensä musiikin mukaan sisäänrakennetun mikrofonin kautta, mutta laitteita voi joskus ketjuttaa johdoilla ja tietenkin yhdistää kytkentäpöytään. Himmentimen taakse flower-tehostetta ei kannata kytkeä, koska laite sisältää muuntajan. Pelkästään hyvillä flower-tehosteilla saa aikaan uskottavan ja etenkin riittävän valoshown nopeiden kappaleiden kanssa, mutta hitaat kappaleet vaativat muuta valaistusta. Erikoisuutena mainittavat skannaavat flower-tehosteet ovat erittäin vaikuttavia, jos rahat eivät riitä aitoihin skannereihin.

Gobo

Gobo on muovinen tai metallinen kalvo, jossa on läpinäkyvä kuvio. Muu osa on läpinäkymätöntä. Usein gobot ovat pyöreässä kiekossa, joka askelmoottorien välityksellä pyörii täsmällisesti. Gobot ovat usein vaihdettavissa ja niissä saattaa olla myös valmiita värejä. Muussa tapauksessa erillinen värisuodinkiekko hoitaa värit.

Stroboskooppi

[strobo] Englantilaisittain strobe, nopeasti välkkyvä ja erittäin kirkas valo. Kameroiden salamavalot ovat samantyylisiä, mutta nämä ovat paljon kirkkaampia. Halventuneiden tuotantokustannusten vuoksi strobojen teholuvut kirjoitetaan nykyään kilowateissa. Kotikäyttöön riittää hyvin esim. 75 watin malli, mutta pienessäkin tanssipaikassa kannattaa jo käyttää esim. 750 watin mallia. Hinnat pyörivät kotimallien kohdalla alle 200 eurossa. Ammattimallien hinnat alkavat 150 eurosta ja kasvavat yli 1000 euroon. Normaaliin keikkadiskoon näkee useimmiten laitetun noin 1-2 kW strobon. Välkkyminen on säädettävissä useimmiten välillä 1-15 välähdystä sekunnissa. Pieni strobo tarvitsee joskus ohjaimen, isommissa malleissa se on välttämätön. Ohjauksen voi järjestää erillisen ohjaimen kautta tai DMX-ohjaimesta käsin.

Skanneri

Ammattilaisten suosima valotehoste, jossa on goboja ja värejä vaikka muille jakaa. Oikea skanneri tarvitsee aina DMX-ohjauksen, mutta markkinoilla on myös "huijari"-scaneja, jotka ovat oikeastaan skannavia flower-tehosteita. Skannerissa on peili, jolla valokuvio saadaan liikkumaan maan ja taivaan välillä (tilt) ja horisontaalisesti (pan). Valonsäteen levitys ei ole kovin suuri, mikä on hyvä asia. Monta skanneria tahdistettuna mutta eri kuvioin/värein luo todella siistin vaikutelman. Samat asiat kuin flower-tehosteissa vaikuttavat myös skannereiden "hyvyyteen". Ei haittaa, vaikka goboja onkin yli 10, sillä DMX-ohjaimet osaavat hyvin tehdä niistä siistejä yhdistelmiä. Hitaaseenkin liikkeeseen pystyvät skannerit ovat ehdottomasti etusijalla, koska erillisiä valoja hitaita kappaleita varten ei välttämättä tarvita. Ulkotiloissa yli kilowatin polttimot eivät mitään ylilyöntejä ole. Hintaluokka skannereiden kohdalla on laajempi kuin uskoisi. Hinnat alkavat noin 500 eurosta ja päättyvät kymmeniin tonneihin. Jos hinta ei ole esteenä skannereiden ostamiselle, ne ovat ehdottomasti kokeilemisen arvoisia.

Värivaihtajat

Vaikka nimi on hyvin kömpelö, laite sinällään on paljon hyödyllisempi kuin 300 watin kannu. Värivaihtajia käytetään siis kannujen tilalla, ja yksikin vaihtaja riittää korvaamaan ainakin 4 eriväristä normaalia. Huomattava ero kannuun on valon levityskulma, joka ei värivaihtajassa ole rajaamattoman hehkulampun luokkaa. Usein vaihtajissa on stutter-tehoste, joka savun kanssa on "makee". Nämäkin laitteet ovat useimmiten DMX-ohjattavia, sillä jos jokainen laite menisi oman tahtinsa mukaan, tulos on ns. syvältä. Kaikki lisätehosteet, kuten rainbowit, dichroic-suotimet ja värimiksaukset ovat plussaa. Hinnat lähtevät parista sadasta eurosta ylöspäin.

Valo-ohjaimet

Valo-ohjaimet ovat ryhmiteltävissä kahteen pääjaksoon: kytkentäpaneelit ja ohjelmoitavat ohjaimet. Kytkentäpaneelit sisältävat (ehkä jopa valaistut) napit, joilla valoefektejä kytketään päälle ja pois. Näitä näkee harvemmin käytettävän keikkadiskoissa, sillä hinta on korkeahko käytännön hyötyyn verrattuna. Nämä korvataan itsetehdyillä vanerikoteloilla, joissa on aidot seinävalokatkaisimet ja shukolähtöjä tarpeen mukaan. Monesti tähän koteloon on myös asennettu varsinainen valo-ohjain, joka ajaa etenkin PAR-valoja.

Markkinoilla on resistiivistä ja induktiivista kuormaa kestäviä laitteita. Näiden erona on se, että resistiiviseen ohjaimeen ei saa kytkeä muuta kuin pelkkää hehkulamppukuormaa (PAR-valoja), induktiiviseen lähtöön voi kytkeä valoja, joissa on muuntaja. Valo-ohjaimessa on useimmiten himmenninkytkentä. Tämä on toteutettu leikkaamalla pois verkkojännitteen aallosta tietty palanen, jolloin valo loistaa vain osan jaksosta. Kytkentä aiheuttaa sähköverkkoon häiriöitä, jonka vuoksi valo- ja äänilaitteet tulisi kytkeä eri sulakkeiden taakse. Laitteissa on merkittynä maksimikuorma, jota tulee noudattaa, etteivät sisäiset sulakkeet poksahda. Ohjaimissa on manual- ja auto-toimintoja. Manual tarkoittaa sitä, että käyttäjä voi nappeja painelemalla sytyttää tiettyä valoa tai valoryhmää. Automaattisia toimintoja voivat olla esim. valourut (kukin äänialue sytyttää omaa kanavaansa), chaser (valot syttyvät yksi toisensa perään jopa musiikin tahtiin) jne.

Ääniohjaus on toteutettu joko sisäisellä mikrofonilla tai linja-/kaiutintasoisella tuloliitännällä. Ulostulot valo-ohjaimissa on joko 8-napaisin Bulgin-liittimin, shuko-pistorasioin tai IEC- liittimin (tietokoneen virtakaapelin liitin). Bulgin-liitin jaetaan monesti jakorasiassa eri lähtöihin shukoiksi, joihin varsinainen valon virtajohto sitten liitetään. Valot kuluttavat useimmiten paljon enemmän tehoa kuin äänentoisto, joten siihen kannattaa varautua. Yhteen 16 ampeerin sulakkeeseen voi kytkeä vain 3,7 kilowattia resistiivistä kuormaa, induktiivista hieman vähemmän. Valoille vedetäänkin usein oma 380 voltin voimavirtaa, joka voidaan jakaa kolmeen 230 voltin ulostuloon. Sulakkeita on yleensä kahdenlaista, 16A tai 25A. Suuremmissa paikoissa luvut nousevat jopa 125A. Nyt valoja voikin kytkeä 3*16A*230V eli 11 kW. Jos käytetään suoraan voimavirtaa, teho nousee 18 kilowattiin.

DMX-ohjaimet

Markkinoilla on lukemattomia DMX-ohjaimia, joista useimmat ovat yhteensopivia uusimpien kehitelmien kanssa, mutta silti ongelmia saattaa tulla. Siksi kannattaakin aina varmistaa, onko saatavissa oleva ohjaussignaali oikea. DJ-käyttöön tehdyt ohjaimet ovat hyvin yksinkertaisia, eli niissä on vain muutama painettava kytkin. Ohjelmat ovat valmiita, ja ne haetaan muistista. Monipuolisemmat ohjaimet sisältävät muutaman valmiin ohjelman, ja loput pitää kehitellä itse. Joystick tai kunnolliset kohdistusnapit helpottavat skannereiden peilipäiden ohjausta.

Savukoneet

Hyvä kysymys, mutta savukoneet todellakin liittyvät erittäin paljon diskovaloihin. Ilman savukonetta porukan pitäisi tuprutella savukkeitaan (Olen muuten polttamista vastaan!), että valonsäteet näkyisivät ilmassa. Ilman savua vain lattialla ja seinillä olisi jonkunlaista 'valaistunutta toimintaa'. Hyvä savukone lämpenee nopeasti, esim. 5 minuutissa, puhaltaa kauas, esim. 7 metriä ja kuluttaa suhteellisen vähän savunestettä. Suuttimet menevät joskus tukkoon tai ahtautuvat, ja niitä on vaikea puhdistaa, jos laitetta ei voi purkaa. Pikkudiskoihin sopii hyvin 500-700 watin kone, mutta isompiin valitaan kilowatista ylöspäin. Savua kannattaa laskea lattialle vain sen verran, että valojuovat erottuvat selvästi. Liika savu - varsinkin ulkokäyttöön tehty seos - tekee hengittämisestä vaikeampaa ja häiritseen myös levyjen soittajaakin, kun ei näe mitä tekee. Tehosta ja kestävyydestä riippuen hinnat alkavat 50 eurosta. Extreme-kalliit laitteet sisältävät jäähdyttimen, jolla savu saadaan pysymään lattianrajassa. Hintaa tällöin kertyy jo tuhansia euroja.

Valojen käyttö

Kuten kokemus saattaa osoittaa, valotehosteiden käyttö jää miksaajilla vähäiseksi, sillä oikean tempon löytäminen vie suhteellisen kauan aikaa. Mutta silti jotain ehtii tehdä. Stroboskooppeja eli tuttavammin stroboja ei kannata pitää päällä yli puolta minuuttia yhteen menoon, sillä yleisön joukossa on usein ihmisiä, joille sellainen efekti saattaa aiheuttaa tajunnan häilymistä ja migreenin. Valoja ei kannata laittaa liikaa kerralla päälle, sillä tanssilattialta katsottuna se on lähinnä räikeä sateenkaari. Esimerkiksi kaikki skannerit ja flowerit päällä tuottaa liian kirkkaan tuloksen, jos tila on pieni ja valot tehokkaita. Paras mahdollinen show saadaan, jos valoja käyttää erillinen henkilö, joka saa hommastaan jotakin vaivanpalkkaa. Silloin miksaaja saa keskittyä omaan työhönsä ja valomies tekee sitä mitä luulee parhaaksi. Ja jälleen muistutus siitä, että jollekin sopiva työtyyli ei välttämättä sovi toiselle.

Valolaitteiden valmistajia

Martin Martinilta löytyy hienoja ja valovoimaisia valoja. Polttimot ovat wattimäärältään sopivan alhaisia, mutta silti monet muut valovalmistajat jäävät jälkeen kirkkaudessa. OVH-hinnat ovat korkeita, mutta alennuksia saa lähes aina. Melkein kaikki Suomen diskopalvelut käyttävät Martinin valoja, eikä kovinkaan monella ole ollut mitään valittamista.
NJD Monipuolisia ns. älykkäitä valolaitteita ja ohjaimia. Merlin-pöytäkin löytyy tämän valmistajan listoilta (kolmatta sataa DMX-kanavaa...). Monelle tuttu NJD Datamoon on edelleen myynnissä. Korkean hintatason vuoksi NJD on lähinnä vain ammattilaisille sopiva, sillä yksinkertaisen chaserinkin hinta on kolmatta tonnia.
Pulsar Toisin kuin muut, Pulsar valmistaa lähinnä valo-ohjaimia. Strobomallistokin löytyy, mutta en ole Suomessa niitä nähnyt. Valo-ohjaimissa on vain tarvittavia toimintoja; kaikki pelleily on jätetty suosiolla pois. Hinta ei ole mikään kallis. Hyvin suosittu ohjainvalmistaja.
Geni Taiwanissa valmistettavat Genin laitteet ovat halpoja, monipuolisia, nykyaikaiseksi muotoiltuja ja helppoja käyttää. Skannereita oppii ohjaamaan (melkein) kuka tahansa, ja muut efektit toimivat automaattisesti. DMX96-ohjain on, oikeasta paikasta ostettuna, todella edullinen ja hyödyllinen. Ammattilaisten keskuudessa kuitenkin aika tuntematon, mikä todennäköisesti johtuu laadun heittelehtimisestä.
Mad Suosittuja skannereita ja ohjaimia. Toinen ohjaimista, 4-1, sisältää vain 4 nappia, joista toiminnot valitaan. Omalla tavallaan sekin on kätevä, mutta Mad 1 - ohjain käyttää maksimissaan 60 DMX-kanavaa, ja se antaa todella suuret mahdollisuudet valoihin vaikuttamiseen. Hintatasokin on varsin korkea...
Acme Lighting Suomessa myytävistä uusista valolaitteista ehkä edullisimpia. Sopivat erityisesti aloitteleville yrityksille ja yksityishenkilöille.

PA- ja diskolaitteiden jälleenmyyjiä


[< takaisin ]


Rami Aikio
1999 - 2004
ramiaik@luukku.com