< .. >

"Tulehduksellisten suolistosairauksien esiintyvyys on suurinta maapallon pohjoisilla leveysasteilla. Niiden yleisyys on yhteydessä korkeaan elintasoon, mutta minkään yksittäisen ruoka-aineen ei ole voitu osoittaa aiheuttavan tautia. Usein ajatellaan, että psyykkinen stressi voi aiheuttaa sairauden puhkeamisen, mutta näin ei ole asia. -Lääkäriasema Pulssin sivuilta -

 

Tuotahan ei kannata mennä lääkäriin selvittämään, kun ei se lääkäri voi ketään millekään ruokavaliolle määrätä kuitenkaan! Mutta jos jaksaa ja viitsii, voi monesti löytää syyllisen vaivoihin jopa tuoteselosteesta:-)

Kaikki hiivatuotteet aiheuttavat usein jatkuvaa närästystä. En ole syönyt mitään närästyslääkettä, joten en puutu niihin - Samariiniakin vain hyvin harvoin. JOS mahahappoa on jo ennestään liikaa, joutuuko se suolistoon? Ruoassa olevat hiivat ärsyttävät limakalvoja, jos seassa ei ole mitään hajotettavaa. Hiivat ovat hajottajia, joka on niiden luontainen taipumus. Siksi suolistossa täytyisi olla niille jatkuvasti jotain "purtavaa". Sokeripitoisessa suolistossa ne lisääntyvät villisti, eikä elimistö saa niitä kuriin:-)

Hiivat voivat aiheuttaa gastriinin erittymistä, sillä niiden käymistuotteena syntyvä happi (=ilmavaivat tai turvotus) venyttää ruoansulatuselimistöä.

Medixin sivuilla on teksti: "Pylorusstenoosissa antrumin venyminen nostaa gastriiniarvoja".

Minkälaisen vastaliikkeen elimistö tekee kompensoidakseen tuon?

 

Vaikutus olisi siis ainakin osittain fysikaalinen... mutta aivojen ollessa ylin tasapainoa ylläpitävä elin, voisi se olla myös biokemiallinen...

Hiivasyndroomasta on vain muutama askel suolistotulehdukseen?

 

"Portaikko" menisi mielestäni seuraavasti:

 

Normaali suolisto  (toimii kerran päivässä)

> ummetusta

> ummetusta ja närästystä

> hiivasyndrooma

> antibioottikuurin tai jonkun pöpön jälkeinen ripuli > lisää lääkekuureja

> immuunipuolustus ei selviä enää edes vieraista aineista, vaan joutuu kierteeseen

> suolistotulehdukset

> leikkauksia ja j-pussitulehduksia

 

Koska on kysymys sairaudesta, on asteikko "alamäessä". Takaperin asiaa ei voikaan selvittää, koska syöpäsairaat kuolevat eivätkä kerro. Ne jotka selvisivät, ovat kiitollisia auttavasta hoidosta, eivätkä sano pahaa sanaa mistään.

Sivu on kohta 20 v vanha, mutta olkoonpa historiana. Jospa joku selaa sairaskertomustaan, saattaa muistaa jotakin paremmin:-)

Hypochylin, josta mainitaan etusivulla,  on vain yksi lääke, jossa on "glutamaattijohdannaista". Rokotteessa - tosin eläinlääkkeessä - TAD Marek vac L - natriumglutamaattia E621. Voisin ottaa tiedot pois tästä, mutta jätän siksi, että joku muu voisi muistaa, onko mahdollisesti käyttänyt jotain noista valmisteista ja ovatko ne olleet myötävaikuttamassa lisävaivoihin, esimerkiksi jos on syönyt yhtaikaa närästyslääkkeitä, on nuo niiden vastavaikuttajia:

Acidulin - ei sitäkään... miksei?

Acidoride - ei sitäkään--- kirjoitusvirhekö?

Acidogen - ei löydy enää sitäkään...

Aclor - ------mitälienee...

Aciglumin, kyllä, se tuttu hapottoman mahan hoitoon käytetty lääkevalmiste

Antalka

Feracid - ei löydy enää Lääkelaitoksen sivuilta...? Miksei?

Glutamidin - ei sitäkään löytynyt enää...

Glutasin - ei ei löydy...

Gastuloric - ei yhtään mitään...???

Glutan-HC1 - huh!

Hydrionic - ei siitäkään enää muuta...

Hypochylin - glutamiinihappohydroloridia ... on kai käytössä vielä?

Pepsdol - en minä noita itse ole keksinyt!!!! Ei siis mitään...

Muriamic - ehkä google ei vaan näytä kaikkea?

Neorecormon sisältää glutamiinihappoa ja glysiiniäkin, ei ikinä ainakaan minulle sitä!

 

En halua syödä mitään lääkettä, missä voisi olla jotain närästävää ainetta. Jos vaarana on allerginen reaktio tai vaikkapa migreenikohtaus, ei missään tapauksessa!  Ruoan seassa voi usein olla ainetta, jota määrätään henkilölle, jolla oma elimistö ei eritä yhtään suolahappoa. Sellainen tosin on hyvin harvinaista. --Glutamiinihappoa käytetään siinä lääkkeenä. Entä mitä haittaa voi olla särkylääkkeistä? Närästääkö nekin? 

Entä esim nikkeli --ruoassa tai pakkasilmasta, höyryinä? Jos ihmiselle on kehittynyt nikkeliallergia, eikö olisi varminta jättää pavut, herneet, pähkinät, salaatit ja vadelmat syömättä? Katso juttu nikkelistä oppikoulun sivulta. Nikkeliitti taas sisältää arseenia ja nikkeliä.

Missä muualla sitä voi olla? Miksi ruoassa oleva nikkeli ei voisi saada aikaan tulehdusta, kun sen tekee pieni määrä korvakorussakin?

On tärkeää poistaa kaikki allergiaa aiheuttavat aineet. Ne taas eivät selviä aina allergiatesteillä, vaan ne on selvitettävä itse. Jos potilaalle ei tehdä testejä, voi vaiva pahentua. Esimerkiksi Taikun tapauksessa löytyi vatsavaivojen taustalta allergia maidon proteiinille.

En osaa itse selittää asioita, joten täytyy lainata lauseita asiantuntijoilta, Professori Raimo Hiltunen ja Dosentti Yvonne Holm kertovat:

"Antasideiksi kutsutaan happoa neutraloivia eli sitovia aineita, jotka vähentävät mahan happamuutta. Yleisimmin käytössä olevia antasidivaikutteisia suoloja ovat ....ja natriumbikarbonaatti eli ruokasooda....

Natriumbikarbonaatti, ruokasooda (NaHCO3), on vanha, halpa ja tehokas antasidi (=liikahappoisuuslääke). Jo Claude Bernard (1894) kiinnitti tähän huomiota. Sekä ruokasoodaa sinänsä että natriumbikarbonaattia sisältäviä vesiä ja lääkevalmisteita on käytetty mahavaivoja nopeasti lievittävinä lääkkeinä liikahappoisuuden ja vatsahaavan yhteydessä."

 

Monet suolistosairaat hyötyvät scd-dieetistä. Dieetin vaikutus on monitahoinen, enkä kyseenalaista niitä. Yksi vaikuttava aines voisi olla scd-leivonnassa käytetty kohotusaine, ruokasooda.

Samariinissa on

"yhdistetty antasidivaikutteinen suola (natriumbikarbonaatti) ja hedelmähappoja (viini- ja sitruunahappo), jolloin saadaan ns. hedelmäsuola."

 

Joskus limakalvovauriot ilmenevät edempänä suolistossa, eikä välttämättä vaivoja ole mahassa, vaikka joillakin onkin paljon närästystä (--lääkitys siihenkin!). Ehkä scd-ruokavaliossa paljon käytetty mantelijauhe,  jolla korvataan vehnäjauhot, ja sen sisältämä magnesium toimii happotasoa tasapainottavana tekijänä? Kuituakin mantelijauheessa on runsaasti ja öljypitoisena se voi olla lempeää "voitelua" ärsyyntyneelle limakalvolle.

Kaiken aineenvaihdunnan ylimpänä tasapainoa kontrolloivana elimenä toimivat kuitenkin aivot, jonne hermovälittäjäaineet kertovat, miten elimistön missäkin osassa jaksellaan. Mitä tapahtuu silloin, kun tuo ketju katkeaa, esimerkiksi kun suolta joudutaan leikkaamaan pois? Sen lisäksi, että suolistomikrobien B-12- vitamiinin tuotanto loppuu, jää palaute suoliston tilasta tulematta aivoihin. Tietysti asiaan vaikuttaa moni muukin asia, kuten muu hormonitoiminta.

Yhdessä onnettomien yhteensattumien summana - kuten antibioottikuurin jälkeen,  kun suolistosta häviää myös hyödylliset bakteerit - voi kehittyä toimintahäiriö, jonka oireet diagnostoidaan suolistotulehdukseksi. Niitähän kouluääketiede ei pysty parantamaan, eikä omin konstein oireettomiksi tulleiden tietoja koota minnekään... Siksi katson oikeudekseni ottaa kantaa asiaan - siis vain maallikon näkökulmasta. Eikös koululääketiedekin ole tässä tapauksessa opiskelijan asemassa? Keskustelua aiheesta täytyisi syntyä paljon enemmän ainakin vastaanotoilla, mutta käytännössä sitä ei tapahdu.

Suolenpoistoleikkauksen jälkeen katoaa samalla närästyskin. Miksi?

 

"Ruokatorven tulehdussairaus on tauti, jossa hapan mahalaukun sisältö virtaa esteettömästi takasin ruokatorveen. Hapan erite saa aikaan tulehduksen ruokatorvessa. Tämä aiheuttaa lapselle kipuja, syömishäiriöitä, painonnousun häiriintymistä, erilaisia hengitystieoireita ja sydämen sykkeen harvenemista eli bradykardiaa. Joskus lapsella saattaa olla samantapaisia oireita kuin astman yhteydessä ilmenee. Ei olekaan harvinaista, että tulkintavirheestä johtuen oireita hoidetaan astmana." - Lääkäriasema Pulssin sivuilta -

 

Sivun alkuun

sivu on osa suurempaa kokonaisuutta