<>

"Saksan dioksiiniskandaali puhkesi aiemmin viikolla, kun kävi ilmi, että eläinrehuihin oli sekoitettu dioksiinipitoista teollisuusrasvaa. Dioksiinijäämiä oli aiemmin löydetty kananmunista ja -lihasta. Rasvoja on sekoitettu rehuihin jopa 3 000 tonnia, ja myrkyllisestä dioksiinista saastunutta rehua voi saksalaisten tiedotusvälineiden mukaan olla jopa 150 000 tonnia." -7.tammikuuta 2011-

Pidän fenkoliteestä, siitä luomuisesta, jota voi juoda huoneenlämpöisenäkin ja ilman makeutusta. Miksi ei voisi käyttää myös vatsavaivoissa? Eikö kukaan ole kertonut noin luonnollisesta tavasta? Kamomillatee on toinen hyvä. Mutta kipulääkkeitä ei pidä ottaa vatsakipuihin ollenkaan, eikä missään tapauksessa askorbiinihappoa (jauhonparanne yms käyttö) tai muutakaan happoa:

"C-vitamiinin yliannostus voi aiheuttaa pahoinvointia, vatsan kouristelua, ripulia, päänsärkyä, uupumusta ja unettomuutta. Lisäksi se saattaa häiritä sairaanhoidollisia tutkimuksia tai lisätä munuaiskivien muodostumista." - c-vitamiinin yliannostusoireet -"

 

A aloitti keskustelun kouristeluista heinäkuussa 2008:

"Ei koko 16-vuotisen CU- taipaleeni varrelle ole ollut näitä oireita. Kivut tulevat ja menevät nopeasti ohi, mutta ovat sellaisia, että naama menee valkoiseksi. Liittyvät suolen liikkeisiin, ilma ym. Olen neljä kuukautta syönyt nyt Azaa eikä verta ole näkynyt kuukauteen. Vessassa kyllä täytyy aamupäivisin hypätä. Ihmettelen vain mihin suuntaan ollaan menossa. Tähystys oli viimeksi juhannuksen alla ja kunnon tulehdus oli silloin suolen loppupäässä. Nämä kivut tuntuvat koko suolen alueella."

 

B vastaa siihen pian:

"Alä nyt pelästy, mutta mulla kun (mikä sen loppupään tulehduksen nimi olikaan) muuttui kokosuolen tulehdukseksi, niin tuli nuo kouristukset koko suolen alueelle.

Älä jää kuuntelemaan itseksesi liian kauaksi aikaa noita kouristuksia. Ota yhteyttä hoitavaan tahoon."

 

kuten C myös:

"Kouristuksista täälläkin kärsitään. Ne on melkeimpä ainut oire tällä hetkellä. :(

Kouristus kestää ehkä 30-60sek (tuntuu pidemmältä!), sylki tulee suuhun, oksetus, vetää ihan kippuraan ja sit helpottaa. Ja kohta uusiks. :/"

D vastaa:

"Mulla oli pahimmat vatsakivut silloin kun sain dg:n.. Tähyttiin koko paksusuoli, ja todettiin proktiitti, eli tulehdusta oli vain peräsuolen alueella.. Silti koko vatsa kipuili. Kouristelua esiintyikin sitten enemmän toisessa akuutissa, jolloin tulehdus oli jo levinnyt koko paksusuolen mitalle. Tommonen kouristelukohtaus kun osui kohdalle niin ei sen puoliminuuttisen aikana voinut muuta tehdä kuin vääntäytyä kippuraan ja itkeä..usein juoksutti vielä samaan aikaan vessassa ja tuli todella etova ja heikko olo (muutamaan kertaan laattakin lensi).. ja mulla siis myös cu.."

 

A vastaa

"Olen itsekin ajatellut, että on varmaan tauti levinnyt. Ensi viikolla on labrakokeet ja soittoaika. Sain eilen lisädiagnoosin eli membranoosi glomerulonefriitti. Elokuussa otettiin munuaisista biopsia ja tämä löytyi. Ei nefrologin mielestä ole yhteydessä CU:n."

Lisään tuohon, että olen itsekin oksentanut kerran torimansikoiden jälkeen ja olo oli kamala. Voisin kuvitella, että sairaus pahenee heti jonkun tavallisen mansikan jälkeen radikaalisti ja siksi kannattaakin etsiä vain luomumansikoita, tässä treelta, mutta niihin ei pidä laittaa luomusokeria, koska siinä on glutamiinihappoa ja glysiiniä (mulle ainakin tulee niistä migreeni!). Luomua siksi, että se mansikan marja on kukan keskustan, mykiön turvonnut osa, johon myrkyt jää helposti.

 

E vastaa:

"Noin juuri mullakin.sylki tulee suuhun ja oksettaa silloin kun kouristelee kipeästi.Kaippa siellä muutkin suolen mutkat ja pätkät (tai pitkät pätkät..) kouristelevat myös pidemmältäkin matkalta, kuin vaan tulehtuneelta alueelta."

 

C jatkaa syyskuun puolivälissä:

"Jep tuo on niin inhottavaa :-X Noi kouristukset on kamalia.."

 

Lokakuussa F vastaa:

"Myös täällä kouristellaan ja oikein urakalla Crohnin antoisalla avustuksella. Vuosi kortisonin syöntiä on täynnä, eikä loppua näy niin millään. Olen yrittänyt pelata annoksilla niin, että otan joka kolmas päivä 20mg ja pari päivää siinä välissä 15mg. Eron huomaa heti ja nyt kun tuota kokeilua on kestänyt parisen viikkoa, kipuilut ja kouristelut ovat lisääntyneet huomattavasti. Myös ilmaa kertyy suolistoon hurjat määrät ja se entisestään lisää kipuilua. Taitaa olla tuo 20mg/päivä se minun maaginen annos, jolla kouristelut ja kipuilut pysyvät kunnossa kuin myös suolen muu toiminta. 15mg:n päivinä suoli osoittaa mieltään sitten jo tuotoksenkin osalta, ei vain äänellä ja kouristeluilla. *huoh* Lääkäri on onneksi parin viikon päästä..."

 

G vastaa puolestaan:

"Mulla akuutin aikoihin kouristeli pahiten suolen loppuosa tuosta liitoskohdasta (siis paksusuolen ja ohutsuolen) ja käsittääkseni siellä oli silloin pahin tulehdus. Sanoivat, että voi tuntua siltä että koko suoli kouristelee kun kipu heijastuu eri puolille. Pahiten ne kyllä siirtyivät silloin poikittaissuolen kohdalle ja vetivät ihan kaksinkerroin! Mutta tosiaan tuo heijastelukin on kuulemma ihan normaalia.."

 

H jatkaa siihen:

"Mulla on kans ikäviä kouristuksia silloin tällöin :( Ne tulee aaltoilevina ja kestää mielestäni ikuisuuden ja sit niitä tulee sarjassa ja se sarja kestää puolesta tunnista reiluun tuntiin. IHAN KAMALIA! Kipu on niin kova, että meinaa taju mennä, hikoan ihan hirveästi, oksettaa, kouristelee ja näen tähtiä. Istun pöntöllä poikkeuksetta kaksinkerroin... :o Sen jälkeen jalat on ihan hyytelöä. Aina ei meinaa tolpillaan pysyä :( Muutaman kerran olen joutunut konttaamaan vessasta petiin, kun jalat ei yksinkertaisesti kanna...Koko vatsa on ihan hellänä pari päivää, että ei uskalla normaaleja "työhousuja" pitää.

Otin yhteyttä hoitavaan lääkäriin viimeviikolla näiden kouristusten takia. Veriarvot oli siinä ja siinä (eli nipin napin hyvät). Sain Litalginia kouristuksiin 1-3 tablettia päivässä ja lääkäri haluaa tähystää vielä tänä syksynä. Hyvä! Vaikka tähystys ei ole kivaa... Mutta mieluummin näin, että selvitellään mistä johtuu. Kortisonin saan aloittaa omatoimisesti, mikäli oireet lisääntyy tässä ihan lähiaikoina. Kovaa ripulia ei vielä ole. Mutta kivut pelottaa ihan hirveästi :'( Aamuiset vessakäynnit ahdistaa, kun pelkään että tulee noita kouristuksia. :-["

 

I vastaa:

"Täällä kanssa kärsitää kivuliaista kouristuksista. Vähitellen on pahentuneet tän akuutin puhjettua. Mitä enemmän ruokaa tuolla suolessa on, sitä tuskaisempaa :/ Minua pelottaa illat ja aamut kun tietää että ne kivut on edessä. Yöllä ei saisi kääntyillä vuoteessa, koska suoli suuttuu. Paras asento on maata selällään... Odotan että saan lääkärin hyväksynnän sille, että nostan kortisonin 40 mg:hen ja sen on paras alkaa toimia sitten >:("

 

A jatkaa ja kertoo:

"Oli soittoaika tänään. Lääkäri esitti gastroskopiaa ensiviikolle, kun kerroin kivuista ja kun olin sitä mieltä, että kesällä oli mielestäni vuoto jossain ylempänä. Hb laski 111, mutta on nyt noussut. Olen tottunut siihen, että kirkasta verta näkyy ajoittain enkä osannut ajatella, että ulosteen tummuus olisi johtunut verestä, ennen kuin se loppui ja väri muuttui. En kuitenkaan halunnut skopiaa vielä vaan jäin miettimään asiaa. Vähän se kaivelee mieltäni, että äitini kuoli mahasyöpään ja suvussa on muutenkin sitä paljon. Ohutsuolen vuotoa lääkäri piti epätodennäköisenä."

 

J vastaa myös:

"Moi!Minulle tulee toinaan noita kouristuksia...jos suoli pahasti ärtynyt. Viimeeksi reilu viikko sitten alkoi aivan yht äkkiä yöllä. Oletettavast vatsatauti...toivon...aloitti tuo suolen huonontumisen taas.. Nyt jo hiukan parempi (olen syönyt tosi vähän ja helposti sulavaa) Ja Imodiumia vedin reippahasti jos oli pakko johon työtapaamiseen lähteä. Se auttoi joksikin aikaa. Mutta muistaaksen on joku ihan muu kipulääke olemassa noihin kouristeluihin? EI vaan nimi tule mieleen."

 

H vastaa:

"Minulla on kanssa juuri samanlaisen kuuloisia kivuliaita kouristuksia, aina vasemmalla melkein kyljessä. Ennen Crohnin toteamista niitä oli parina iltana tai yönä kuukaudessa mutta nyt kun kortisoni aloitettu on tiheämpään! mistähän sekin johtuu..Se tuska on kyllä kauheinta mitä tiedän... --Suoli itsessään tuntuu kyllä kortisonilla rauhoitteneen mut nuo kouristukset aika pahoja. voiskohan olla että kun on kovempana maha niin se aiheuttaa, ja ilmaa ja limaa tulee paljon.. Voiko ahtauma kipuilla tuollaisilla kouristuksilla?"

 

I vastaa kans heinäkuun lopussa 2009:

" huippaa ja sit alkaa kouristus. Kaksinkerroin valkosena karvat pystyssä ja tuskan hiki. Se kestää hetken ja kohta tulee uus ku oot saanu rankas suoristettua. Verta liki päivittäin ja ilmavaivat lisääntyny. Pirskatti, näinköhän menee et kerran vuodessa vetää aktiiviseks... :o Lääkärinaika verikokeineen syyskuun puoles välis. Saa nähä tarviiko hilppiä aikasemmin :P"

 

elokuussa J vastaa:

"Minulla on noita oireita edelleen olen sairastanut koko ikäni eli 40v. Nyt käyn remi-hoidossa joka on antanut minulle täysin uuden elämän, toivon olin jo menettänyt täysin. Noita kouristuksia tulee minulle kans olisi kuin puukkoa pyöräyttäis haavassa mahassa tai kyljessä ja taitaa eniten johtua ilmasta. Todettiin että toi kulma kohta on minulla ahdas.."

 

K vastaa puolestaan:

"Itselläni Crohnin tauti ja nyt on kaksi viikkoa ollut todella kovaa vatsakipua ja välillä juuri tuollaisia kipukouristuksia. Kivun sijainti vaihtelee, mutta yleisesti ottaen on kokonaisvaltaisesti kipeä koko vatsan alue.

Itse mietin jo ennen tämän ketjun lukemista, että tämä lienee merkki siitä, että tauti leviää/pahenee. Mullahan ei tällä kerralla ole verenvuodon alkamisen jälkeen tämä akuutti lähtenyt laantumaan oikein kunnolla. Lääkitystä pitänee ainakin harkita uusiksi lääkärin kanssa...

Ensin ajattelin, että sinnittelen tämän viikon loppuun ja katson mitä tilanteelle tapahtuu, mutta tänään on taas ollut niin kovat kivut, että pakko yrittää saada soittoaika lääkärille mahd.pian!

Mulla on muuten lämmitetty kauratyyny välillä hieman (paino sanalla hieman) lieventänyt kipua vatsan päälle asetettuna!!"

 

Huhtikuun lopulla L vastaa:

"En muuten ole sitäkään tiennyt, että muilla ihmisillä (= ei meillä) ei satu mahaan hulluna ennen vessaan menoa. Olin luullut, että se on ihan normaalia, just että rupeaa kouristamaan hulluna ja mulla myös tulee pahoinvointia. Niin voi asioihin tottua ja vain luulla, että muut ei vain puhu siitä. Libraxia täällä kouristuksiin ja uutena Litalginia, en ole vielä uskaltanut kokeilla."

 

M vastaa myös:

"Mulle määrätttiin Libraxia ennen diagnoosin tekoa vatsakouristuksiin, ei auttanu - en kyllä uskaltanut ottaa kun yhden kipuun! Enkä uskaltanut silloin käyttää mitään lääkkeitä kun tuntu et pahentaa vaan tilannetta! Litalginista oon kuullu kaikenlaista kauheeta enkä itte käyttäs kirveelläkään - on mm. rankka maksalle ja siitä tulee huonoa oloa! ..kärvistellään sitten! Onneks mulla ei oo jokapäiväistä kouristukset kun oon saanut lääkityksen.( Mb Crohn taustalla! ) Voin veikata et jos menisin syömään esim. perunaa/bataattia tai viljaa niin kuolisin kipuun!"

 

Marraskuussa 2009 N kertoo kokemuksestaan:

"Hei! En tiedä vastaako kukaan tähän kysymykseeni. Mutta kysympä kuitenkin. Mulla on ja sellaisia kipeitä kouristeluja ollut pitkään. Mutta ne on ja menee sitten ohi jossain vaiheessa kuitenkin. Mutta tiedän omalta kannaltani, että tosi kipeää kyllä tekee mulla. Kukaan ei meillä sitä käsitä. Mutta kun ei käsitä. Olkoon käsittämättä. Mutta mulla se tekee saamarin kipeää. Varsinkin silloin jos vatsani ei toimi kunnolla. Mulla ei kyllä ole todettu tätä sairautta mikä teillä on. Mutta onhan mulla ainakin se vika, että en siedä maitotuotteita ollenkaan. Mä käytän laktoosittomia ruokia paljon. Koska vatsa ei siedä tavallista maitoa ollenkaan, Tai se menee ihan kuralle. Vaikka nyt sekin on ollut kokoajan sellaista kuravelliä mitä sieltä tulee ulos. Mutta kuitenkin vatsa taas toimii. Välillä ei taas toimi ollenkaan. Se vasta kamalinta onkin. Mutta nämä kouristukset ovat tosi kamalia. Kun ei se yksistään kouristele vain vatsassa vaan myös tuolla peräsuolessa. Ja tekee pirun kipeää. Joskus tulee melkein itku kun sattuu niin kamalasti. On ollut sellaisia vaiheita, että on ollut pakko mennä sairaalaan näiden kouristusten kanssa. Saamaan pikkuisen apua tuohon kouristeluun. Missä teillä on sellainen tilanne kun alkaa se kouristelu? Miten te saatte apua siihen? Mistä mä voisin tietää,että voisiko esim:mulla olla tämä samainen sairaus? Täytyykö mun mennä johonkin tutkimukseen? Ja mitä mulle siellä sitten tehdään? Paljonko yksityinen ottaa rahaa siitä jos menee sellaiseen tutkimukseen? Apua todellakin toivova......"

 

Syyskuun puolivälissä 2010 O kertoo:

"Litalgin auttaa suolikramppiin. Sellainen nassuun ja punkkaan oikealle kyljelle...mä yleensä nukahdan siinä ja kun herää, kramppi on poissa. Näitä tulee kun suoli on tulehtunut/akuutissa ja ovat todella kivuliaita."

 

P vastaa myös:

"Täällä myös noita kramppeja. Voi tulla pitkin päivää, joskus lievempinä ja joskus todella kovina. Sylki nousee juurikin suuhun ja on vaan sellainen tunne, ettei pysty mihinkään liikkua. Mulla on myös koko vatsan alue kosketusarka pitkään. Pahin kohta on navan kohdalla, jota painellessa vastaanotolla tulee aika kyyneleet silmiin. Ahtaumat löytyi magneetissa, niitä nyt sitten tutkitaan kaksoispallotähyllä (ensi keskiviikkona). Uloste on myös ollut tummaa nyt jonkin aikaa, ehkäpä vuoto lisääntynyt. Aina on ulosteen kalpro ollut positiivinen, että sinänsä ei mitään uutta siinä. ... On tää kyllä perseestä revitty tauti. "

 

Kukaan ei kertonut, mitä oli syönyt ennen kouristuksia... Luulenpa, että luomulihapullat sopisi teillekin, kun ne niin monelle muullekin sopii:-)

Miksi tämä on ollut jo ainakin 30 vuotta ihan pielessä, johtuu yksinkertaisesti siitä, että kukaan ei voi valittaa ruoasta minnekään, kun ei se kuulu kenellekään. Lääkärihän ei usko, jos itse sanot, että ne on myrkytysoireita jne... kirurgille lähetetään nykyään kaikki, joilla on crp koholla!