< >

Ei muka löytynyt, sanoi kone muualla, minne olin linkittänyt tämän.... Eikä ole mun juttu, vaan joku kaima, jota en tunne. Täytyypä lukea uudelleen "Tieteen ja politiikan monimutkainen suhde"

 

"Monet tunnetut ja Suomessakin myytävät kynsilakkamerkit sisältävät hormonitoimintoja mahdollisesti sotkevaa myrkkyä.

Kynsilakoissa olevat kemikaalit voivat siirtyä kynsien kautta verenkiertoon, väittävät tutkijat. Kyseessä on trifenyylifosfaatti, TPHP:n ja TTP:n nimillä tunnettu kemikaali, jota käytetään yleisesti myös palonsuoja-aineena. Se on myös yleinen muovien kovete.

Ongelman paljastivat Duken yliopisto ja vaikutusvaltainen järjestö nimeltä Environmental Working Group. Tutkimuksen julkaisi Environmental International.

Kemikaali voi tutkijoiden mukaan aiheuttaa hormonaalisia muutoksia. Se muuttaa myös aineenvaihdunta ja jopa voi aiheuttaa jopa hedelmättömyyttä.

Eläinkokeissa TPHP:n on todettu aiheuttavan myös kehityshäiriöitä.

Ihmisillä aine on yhdistetty lihomiseen.

Naisilla, jotka lakkasivat kyntensä TPHP:tä sisältävillä lakoilla, myrkyn määrä kasvoi seitsenkertaiseksi 10–14 tunnin jälkeen käytöstä.

”On erittäin huolestuttavaa, että mahdollisesti hormonaalisia häiriöitä aiheuttavaa kynsilakkaa markkinoidaan naisille ja teini-ikäisille tytöille”, sanoo tutkija Johanna Congleton.

”Ja vieläkin huolestuttavampaa on se, että heidän elimistönsä imee ainetta suhteellisen nopeasti.”

Maailmanlaajuisessa tietokannassa on noin 1 500 kynsilakkamerkkiä. Noin puolessa niistä on TPHP:tä. Mukana on Revlonin, Maybellinen, Orlyn, Milanin, Wet N Wildin, OPI:n ja Sally Hansenin kaltaisia tunnettuja tuotemerkkejä.

Sitä, imeytyykö kemikaali kuivumisen höyryistä vai suoraan kynnen kautta, selvitettiin käyttämällä käsineitä ja tekokynsiä. Osa kokeeseen osallistuneista naisista käytti kynsilakkaa tavallisella tavalla.

Ensimmäisessä ryhmässä TPHP-tasot eivät nousseet merkittävästi, mutta jälkimmäisessä ryhmässä kasvu oli seitsenkertainen. Tämä todisti sen, etteivät käyttäjät saaneet ainetta kehoonsa ainakaan hengityksen kautta.

Kynnet läpäisevät huonosti molekyylejä, joten tutkijat uskovat, että aine pääsi kehoon kynsinauhojen kautta. Voi myös olla niin, että lakka muuttaa kynnet läpäisevämmiksi.

Nyt tutkijat haluavat selvittää asiaa tarkemmin."...

Kaunis kiitos jutusta!

Harmi, että porukka 1 +1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + x lopetti jutut lyhyeen:-( Yks ainakin syytää niitä robotin tyylillä. sama lause oli viikko sitten!

Mun koneella ei pysty tuonne kirjoittamaan, siinä oli mun motiivi nostaa niitä ketjuja ylös. Samalla siisitiytyi koko palsta herjauksista, vähitellen, kun sinne mahtuu kerrallaan 200 viestiä. En usko, että niillä lapsia ainakaan on. Mut onpa systeemi kehitelty jotakin tarkoitusta varten, mut en tosiaan ala sitä selvittämään. Varmaan joku muu on yrittänyt, mutta ei onnistu. Samanlaisen kohtelun sain aikoinaan suolettomien pyörittämällä tautisten palstalla, jossa ei paranemisesta saanut puhua. Jos vänkäsi vastaan, oli kyse spämmäämiseksi. Siksi ei saisi luovuttaa ollenkaan. Mut olenhan sanonut, ettei sananvapautta ole ollut ainakaan 15 vuoteen. Surullista, että kivan lehden keskustelupalstan on vallannut joku törkyporukka. Lapset jäävät hoitamatta, jos niillä sellaisia on.

Otan talteen tämän herjan, mikä katoaa varmaan sieltä, kun rekkautunut poistaa tekstinsä. En nostanut meteliä, vaikka olisi pitänyt. Systeemi toimii, miksi, en tiedä. Sain kuitenkin useamman siistin ja mielenkiintoisen ketjun pysymään tuolla 200:n viestiketjun masiinassa, jolloin siltä putosi pois ne, mitä en välittänyt pidempään katsoa. Samaa systeemiä toki voi käyttää muuhunkin tarkoitukseen, mutta ---no, joka päivä voi oppia uutta:-)

Tänään esimerkiksi huomasin, että 1672 katsojaa (joista täytyy vähentää ne 1400, jotka tulivat yhden yön aikana, tuskin oikeita, tai sit on jo melkoinen porukka kaiken takana - tai robotti? Nyt, kun viestiketju on ollut siellä melkein 8 tuntia, lukijoita on ollut 1691. Kauanko tuollainen systeemi on saanut pyöriä rauhassa, en tiedä.